Χαίρετε σε όλους σας. Ξεκινάω αυτό το blog γιατί ψάχνοντας τα περί υφασμάτινων πανών μπερδεύτηκα και είπα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου με όποιον έχει απορίες, όπως εγώ. Όλα άρχισαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο...

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Πράσινο σαπούνι και υφασμάτινες πάνες

Όταν πρωτοαγόρασα υφασμάτινες πάνες κι έψαχνα με τι να τις πλύνω, χρησιμοποίησα αρχικά πράσινο σαπούνι (Αρκάδι για την ακρίβεια), θεωρώντας ότι κάτι τόσο αγνό θα έκανε και καλό.

Λάθος λάθος λάθος....

Τα κατάλοιπα συσσωρεύτηκαν, οι πάνες μύριζαν λίγο...χάλια και χρειάστηκα το πρώτο μου stripping.
Ρώτησα στην εταιρεία πληροφορίες, αλλά οι άνθρωποι, προφανώς, δεν είχαν ιδέα από υφασμάτινες πάνες και δεν μου αρκούσε να μου εξηγήσουν τη χρήση του σαπουνιού για κάθε ύφασμα...
(Να σημειώσω ότι αρνητική είμαι μόνο για τη χρήση του πράσινου σαπουνιού στις υφασμάτινες πάνες, όχι για οτιδήποτε άλλο. Ακόμη και στο πλυντήριο μπαίνει μαζί με ένα καλό αποσκληρυντικό.)
Ψάχνοντας λοιπόν, βρήκα τις εξής πληροφορίες για τη χρήση πράσινου σαπουνιού, στο site μίας ειδικού.

Προσθέτω και τις δικές μου απόψεις και ιδού η ανάλυση:
Η χρήση του πράσινου σαπουνιού σε μάλλινα βρακάκια έχει πολύ καλά αποτελέσματα καθώς συγκρατεί το φυσικό λίπος που έχει η ίνα, ή το λίπος που προσθέτουμε εμείς με τη λανολίνη.
Μπορεί το σαπούνι να αφήνει πολύ απαλά τα βαμβακερά υφάσματα αλλά με μειωμένη απορροφητικότητα, όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα υφάσματα που χρησιμοποιούνται για τις υφασμάτινες πάνες. Εξηγώ γιατί:
Το σαπούνι παρασκευάζεται από λίπος, φυτικό (ελαιόλαδο) ή ζωϊκό και υδροξείδιο του Νατρίου. Για αυτό και το σαπούνι είναι αλκαλικό, άρα όχι πολύ καλό για ευαίσθητες επιδερμίδες.
Χρησιμοποιώντας το με μαλακό νερό τα κατάλοιπα σαπουνιού στις ίνες είναι λιγότερα γιατί διαλύεται περισσότερο στο νερό και απομακρύνεται μεγαλύτερη ποσότητά του. Με σκληρό νερό, το πρόβλημα επιδεινώνεται: έχει την τάση να καλύπτει με ένα στρώμα τις ίνες και σαφώς επηρεάζει την απορροφητικότητα των υφασμάτων. Εννοείται ότι όσο και να ξεπλύνετε, το σαπούνι δεν απομακρύνεται αφού δεν διαλύεται στο νερό….
Ανάλογη είναι και η επίδραση και στο πλυντήριο ρούχων. Ειδικά στους σωλήνες της αποχέτευσης, μαζεύονται κατάλοιπα σαπουνιού μέχρι να βουλώσουν τελείως. Μία γερή δόση πολύ ζεστού νερού και σόδας πλυσίματος, μπορεί να απομακρύνει εντελώς αυτά τα κατάλοιπα.
 Αν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήστε πράσινο σαπούνι, καλύτερα να φερθείτε «τσιγγούνικα» στη δόση. Ακόμη, ρίχνοντας το μέσα στο πλυντήριο, μειώνονται οι απώλειες στους σωλήνες του δοσομετρητή.

 "Ηθικό" δίδαγμα: όχι πράσινο σαπούνι στις υφασμάτινες πάνες

Δεν υπάρχουν σχόλια: